Књажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar Княжеско-сербский театр

Public RSS Widgets

Књажевско-српски театар Knjaževsko-srpski teatar Княжеско-сербский театр
 • Премијера представе УСПОМЕНЕ НА „ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ“ у Књажевско-српском театру
 •    У уторак, 03. маја 2022. године у 20 часова ансамбл Књажевско-српског театра премијерно ће извести представу УСПОМЕНЕ НА „ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ“ по тексту Милована Мрачевића у режији Александра Лукача.

     Сценографију потписује Ана Колбјанова, костимографију Јелена Јањатовић, а музику Драгослав Танасковић Трнда.

  У представи играју: Чедомир Штајн, Исидора РајковићМиодраг ПејковићМарина Перић СтојановићНикола МилојевићМилица МајсторовићНадежда ЈаковљевићДраган СтокићБогдан Милојевић и Аврам Цветковић.

   

     Репризна извођења представе су 5.маја, 17.маја и 31. маја од 20 часова.

  РЕЧ АУТОРА

  Пре двадесетак година разговарао сам са човеком који је радио у Заставиној наменској производњи о разлици живота у Крагујевцу за време Тита и живота у посткомунистичком и постјугословенском времену. Разлику је ставио у једну реченицу: „Срушила се читава једна цивилизација.

  Та реченица ме од тада прогања и има много везе са мојом одлуком да напишем комад о човеку који је преварен да верује да се вратио у време када је стара цивилизација још увек постојала.

  Милован Мрачевић

   

  РЕЧ РЕДИТЕЉА

  Писац Милован Мрачевић је превасходно историчар који драмски обликује своја истраживања. У случају Успомена на „Црвену заставу“ он свесно отвара своје историјски прецизно дело интерпретацији и читању које умногоме зависи од сећања. Наравно, зависно од годишта учесника али и посматрача, та сећања су изворна или секундарна, препричана, анегдотална, и надасве непоуздана. Као таква, она парадоксално доводе у питање историјске чињенице и намећу закључке о нашој, не тако давној прошлости, засноване на схватању наше садашњости. А та садашњост је превасходно обојена егзистенцијалним страховима од којих, барем у овој представи, нудимо уточиште у варљивој удобности носталгије.

  Александар Лукач

   

  РЕЧ ДИРЕКТОРА

  Репертоарска продукција Књажевско-српског театра се реализује у пуном капацитету будући да у три месеца имамо три премијере, а једна од њих је и УСПОМЕНЕ НА „ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ“. Посебно ми је драго да је редитељ ове предстaве Александар Саша Лукач поново у Књажевско-српском театру са којим имамо вишедеценијску успешну сарадњу. Подсећамо да је једну од наших најзначајних представа РУЖЕЊЕ НАРОДА У ДВА ДЕЛА Слободана Селенића, сада већ давне 1988., режирао управо Лукач. Наше позориште премијером представе УСПОМЕНЕ НА ЦРВЕНУ ЗАСТАВУ која је и праизведба доприноси реализацији наших репертоарских циљева који су поред класичног репертоара усмерени и на представе које припадају савременом драмском стваралаштву.

  Младен Кнежевић


        
  .       • „Ревизор“ на Међународном фестивалу комедије „Мостарска лиска“
 •    Представа Књажевско-српског театра „Ревизор“ Николаја Васиљевича Гогоља у режији Јане Маричић, селектована је за 19. Међународни фестивал комедије „Мостарска лиска“ који се одржава у организацији Народног позоришта Мостар. „Ревизор“ ће бити изведен у Мостару у оквиру Такмичарског програма у среду 25. маја.


   На овогодишњу „Лиску“ пријавило се 35 представа из БиХ, Хрватске, Србије, Црне Горе и Северне Македоније, од којих је седам представа за ово издање фестивала одабрала селекторка Тина Лацо, универзитетска професорка, глумица и театролошкиња.           

     Како је саопштено из организације овог фестивала, велики број пријављених представа потврђује да је „Мостарска лиска“ заиста препознатљива манифестација која је током година израсла у један од најзначајнијих театарских фестивала у регији. 

      Поред „Ревизора“, у селекцији су и представе „Елинг“ (Симон Бент, режија Алма Лапајне) Народног позоришта Мостар, „Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња“ (Иво Брешан, режија Мустафа Надаревић) Народног позоришта Тузла, „Двоструки аксл“ (Дражен Шивак) Групе/Театар &TD из Загреба, „Женски разговори +-1“ (Драган Комадина, Биљана Чекић) ХНК Мостар, „Протекција“ (Бранислав Нушић, режија Кокан Младеновић) Народног позоришта Сарајево и „Лутка“ (Миро Гавран, режија Адис Бакрач) Позоришта младих Сарајево. 

      Редитељка Јана Маричић је, између осталог, поводом премијере записала да је свет у коме се њен „Ревизор“ догађа: „свет Совјетског савеза с почетка осамдесетих година двадесетог века, у којем ауторитарност и бирократија иду руку под руку тако чврсто, чвршће од сваке цигле оног зида који ће пасти коју годину касније. Зато и данас бирократски апарат почива на страху, а испољава се кроз корупцију, баш како је својствено људима одувек, па и у време Царске Русије. Смешно је колико и горко, то што је човек увек исти“.
 • 58. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић”
 •  58. Фестивал професионалих позоришта Србије „Јоаким Вујић” ће се одржати од 7. до 14. маја. Овогодишњи домаћин и организатор Фестивала је Књажевско-српски театар који ове године обележава јубилеј – 250 година од рођења Јоакима Вујића, оца српског театра и оснивача крагујевачког позоришта, по коме је и Фестивал добио назив.


  Селектор Зоран Карајић у такмичарски програм 58. Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић” уврстио је седам представа. 

  1. Књажевско-српски театар Крагујевац / Хрватски културни центар Београд

  Мирослав Крлежа, Иво и Тена Штивичић

  НА РУБУ ПАМЕТИ - ЈЕДНЕ ПИЈАНЕ НОВЕМБАРСКЕ НОЋИ 1918.

  Режија: Марко Мисирача

  2. Народно позоришта Ниш / Народно позориште Лесковац

  Душан Јовановић

  ОСЛОБОЂЕЊЕ СКОПЉА

  Режија: Горчин Стојановић

   3. Народно позориште Лесковац 

  Тијана Грумић

  СТВАРАЊЕ ЧОВЕКА

  Режија: Миа Кнежевић

  4. Краљевачко позориште

  Вида Давидовић

  ЦРНА ОВЦА

  Режија: Снежана Тришић

  5. Народно позориште Пирот

  Патрик Лазић и Милена Деполо

  СВЕ НЕСРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ ЛИЧЕ НА СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ

  Режија: Патрик Лазић

  6. Шабачко позориште / Краљевачко позориште

  Бобан Скерлић и Милена Деполо

  ТРПЕЛЕ

  Режија: Александра Ковачевић

  7. Крушевачко позориште

  по мотивима Косте Трифковића

  ИЗБИРАЧИЦА 42

  Режија: Владимир Попадић

   

  Последњег дана 58. Фестивала професионалих позоришта Србије „Јоаким Вујић” у част награђених биће изведена представа Народног позоришта Ужице СВИЊСКИ ОТАЦ Александра Поповића у режији Хаџи Немање Јовановића.